User Guide

Gebruikershandleiding

September 2021

Inhoudsopgave

Welkom bij Uitgebreide services!

Uitgebreide services is een veilige technologie voor het delen van gegevens die gebruikers in staat stelt om samen te werken met vertrouwde zakenpartners door hun telematicagegevens uit te breiden naar andere gebruikers van de Fleet Management-toepassing. Gebruikers kunnen gegevens op het gebied van veiligheid en prestaties uitbreiden naar verzekeraars om te besparen op dekking of diagnostische motorgegevens uitbreiden naar onderhoudsbedrijven om op reparaties te besparen.

Uitgebreide services beginnen met een transactie tussen twee Fleet Management-toepassingen; een gebruiker uit een primaire database die een aanvraag indient om telematicaservices uit te breiden naar een gebruiker vanuit een doeldatabase, die de aanvraag accepteert of afwijst op basis van de behoeften van hun bedrijf.

! BELANGRIJK: Om onze producten te verbeteren, kunnen we op elk moment en zonder waarschuwing het ontwerp, de presentatie of de functionaliteit van de software wijzigen. De hier getoonde afbeeldingen dienen ter illustratie en kunnen er iets anders uitzien in de software.

! BELANGRIJK: Als op dit moment het tariefplan in de doeldatabase hoger is dan het tariefplan in de primaire database, ontvangt de primaire database telematicagegevens die zijn gekoppeld aan het hogere tariefplan. Dit is een situatie die niet vaak voorkomt en geen invloed heeft op de huidige tarieven voor beide databases. Als het tariefplan in de doeldatabase echter lager is dan het tariefplan in de primaire database, zijn er geen wijzigingen in het tariefplan en ontvangt elke database de telematicagegevens waarop ze zijn geabonneerd. We verwachten dit probleem op te lossen in MyGeotab release 2104, waarin zowel de primaire als de doeldatabase in alle gevallen telematicagegevens ontvangen op basis van hun respectievelijke tariefplannen.

Opmerkingen en overwegingen

VOORVEREISTEN:

1. Telematicaservices kunnen alleen worden uitgebreid tussen actieve databases in de Fleet Management-toepassing.
  2. Om uitgebreide telematicagegevens te kunnen bekijken, moeten gebruikers een account hebben in de Fleet Management-toepassing.
  3. Om de uitgebreide services te kunnen bekijken, moeten gebruikers beschikken over de machtiging Delen van apparaten bekijken.
  4. Om aanvragen voor uitgebreide services te accepteren/weigeren, moeten gebruikers beschikken over de machtiging Delen van apparaten beheren.
  5. Beheerders hebben standaard de machtigingen Delen van apparaten beheren en Delen van apparaten bekijken.

DEFINITIES:

• Primaire database — De primaire database waaruit de telematicagegevens worden uitgebreid.
  • Doeldatabase — De database die de telematicagegevens ontvangt, uitgebreid door een primaire database.
  • Actieve database — Een database die momenteel in gebruik is in de Fleet Management-toepassing.
  • Gedeeld tariefplan — tariefplan(nen) beschikbaar voor de doeldatabase op het moment dat de telematicagegevens worden uitgebreid.

• OPMERKINGEN:

1. Uitgebreide services kunnen op dit moment alleen worden gedeeld met de apparaten van uw telematica-provider.
    2. Gedeelde tariefplannen zijn beschikbaar op Base, Regulatory, Pro en ProPlus.
    3. Voor het gebruik van uitgebreide services hoeven eigenaar- en doeldatabases niet hetzelfde tariefplan te hebben.
    4. Alleen gegevens die zijn gekoppeld aan het tariefplan kunnen worden uitgebreid. De facturering begint zodra een aanvraag is geaccepteerd.
    5. Namen van chauffeurs, groepen en zones zijn privé en worden niet weergegeven in de uitgebreide service.
    6. Tariefplannen kunnen alleen worden gewijzigd door de service in de doeldatabase te beëindigen en vervolgens opnieuw uit te breiden.
    7. Alleen resellers kunnen een uitgebreide service op een doeldatabase beëindigen.
  • Voordat u begint

Om ons in staat te stellen onze producten te verbeteren en onze gebruikers te leren kennen, geven we een aantal van onze nieuwe functies in preview uit, zodat u nieuwe tools kunt verkennen en uw feedback kunt geven.

Een aanvraag voor uitgebreide services verzenden

Deze stappen worden uitgevoerd door de aanvrager uit de primaire database. Ga als volgt te werk om telematica-services uit te breiden naar een doeldatabase. Vergeet niet dat u de SecurityEditDeviceShare moet hebben om uw telematicaservices uit te breiden naar een andere database. Als u niet over deze veiligheidsmachtiging beschikt en services wilt uitbreiden, neemt u contact op met uw systeembeheerder.

1

Klik in het navigatiemenu van de Fleet Management-toepassing op Voertuigen en assets.

2

Selecteer een voertuig in de lijst of zoek op naam of serienummer van het apparaat.

3

U kunt ook de optie Individueel selecteren in het vervolgkeuzemenu gebruiken om meerdere voertuigen te selecteren en vervolgens op de knop Geselecteerde apparaten bewerken klikken.

4

Klik op de pagina Voertuig bewerken op het tabblad Uitgebreide services. Als u meerdere voertuigen hebt geselecteerd, doet u hetzelfde op de pagina Meerdere apparaten bewerken.

5

Klik op het tabblad Uitgebreide services op de knop Voeg een andere service toe.

6

Voer de naam van de doeldatabase in onder Database. Het tariefplan dat aan het apparaat is gekoppeld, is standaard geselecteerd. Selecteer indien nodig een ander Plan in het vervolgkeuzemenu.

OPMERKING: Zie Het tariefplan wijzigen voor een uitbreidbare service voor meer informatie over het wijzigen van tariefplannen.

7

Herhaal indien gewenst stap 4 om meer databases toe te voegen.

8

Wanneer u klaar bent met het toevoegen van services, klikt u op de knop Opslaan in het bovenste menu of op het selectievakje onder Actie om uw aanvraag naar de doeldatabase te verzenden.

9

Na het opslaan wordt boven aan de pagina een melding weergegeven waarin wordt bevestigd dat de aanvraag naar de doeldatabase is verzonden. De melding blijft op de pagina staan totdat deze wordt verworpen door op het X-symbool te klikken.

10

De Servicestatus onder het tabblad Uitgebreide services verandert van Nieuw in In behandeling. De service blijft op de pagina staan totdat deze wordt verworpen door op het X-symbool te klikken.

11

De ontvanger van de doeldatabase kan ervoor kiezen om de aanvraag te accepteren of af te wijzen. Als de aanvraag wordt geaccepteerd, verandert de Servicestatus van In behandeling in Actief en begint de facturering die is gekoppeld aan het geselecteerde tariefplan. Als de service wordt geweigerd, verandert de Servicestatus van In behandeling in Geweigerd en begint er geen facturering.

OPMERKING: Raadpleeg Een aanvraag voor uitbreidbare services ontvangen voor meer informatie over de workflow van de ontvanger.

Een aanvraag voor Uitgebreide services annuleren

Aanvragen voor Uitgebreide services kunnen alleen worden geannuleerd als ze de status In behandeling hebben. Als de aanvraag al is geaccepteerd door de ontvanger uit de doeldatabase, raadpleegt u Een uitgebreide service verwijderen.

1

Als u een aanvraag in behandeling wilt annuleren, gaat u terug naar de pagina Asset bewerken en klikt u op het X-symbool dat bij de aanvraag hoort onder Acties.

2

U wordt gevraagd de annulering van het verzoek te bevestigen. Bekijk het bericht en klik op de knop Delen annuleren om door te gaan of op Doorgaan om door te gaan met delen.

3

Als u op Delen annuleren hebt geklikt, verandert de Servicestatus van In behandeling in Geannuleerd.

OPMERKING: De doeldatabase ontvangt geen melding dat de primaire database het verzoek heeft geannuleerd.

Een aanvraag voor Uitgebreide services ontvangen

Deze stappen worden uitgevoerd door de ontvangen van de doeldatabase. Ga als volgt te werk om een aanvraag voor uitgebreide services van een primaire database te accepteren of af te weigeren. Alleen inkomende services met de status In behandeling kunnen worden geaccepteerd of geweigerd.

Een aanvraag accepteren

1

Klik in het navigatiemenu van de Fleet Management-toepassing op Voertuigen en assets.

2

Boven aan de pagina van de primaire database wordt een melding weergegeven waarin u wordt gevraagd de telematicaservices uit te breiden naar uw doeldatabase. De melding blijft op de pagina staan totdat deze wordt verworpen door op het X-symbool te klikken.

OPMERKING: De aanvraag is alleen zichtbaar voor ontvangers met de machtiging Delen van apparaten bekijken en kan alleen worden geaccepteerd of geweigerd met de machtiging Delen van apparaten beheren. Als er meerdere aanvragen worden gedaan, worden er meerdere meldingen weergegeven.

3

Klik op de knop Gegevens weergeven in de melding om de details van de primaire database weer te geven en voer vervolgens een naam in voor de service in het veld Beschrijving/naam:. Als u klaar bent, klikt u op Accepteren.

OPMERKING: Als er meerdere voertuigen worden gedeeld, worden deze vermeld in afzonderlijke velden voor Omschrijving/Naam:.

4

Boven aan de pagina wordt een andere melding weergegeven waarin wordt bevestigd dat de aanvraag is geaccepteerd.

5

Selecteer het nieuwe voertuig in de lijst en onder het tabblad Uitgebreide services op de pagina Asset bewerken verandert de Servicestatus van In behandeling in Actief.

OPMERKING: U kunt op elk gewenst moment op de knop Help weergeven klikken om aanvullende informatie over de functie weer te geven.

Een aanvraag weigeren

1

Herhaal de bovenstaande stappen 1 en 2 om de aanvraagmeldingen op de pagina Voertuigen en assets te bekijken.

2

Klik op de knop Gegevens weergeven om de details van de primaire database weer te geven en voer vervolgens een naam in voor de service in het veld Beschrijving/naam:. Als u klaar bent, klikt u op Weigeren.

3

De Servicestatus onder het tabblad Uitgebreide services in de eigenaar verandert van In behandeling in Geweigerd.

OPMERKING: De primaire database ontvangt geen melding dat de doeldatabase het verzoek heeft geweigerd.

4

Als de doeldatabase een aanvraag ontvangt om services uit te breiden die al zijn geaccepteerd, wordt de aanvraag automatisch geweigerd en wordt er boven aan de doeldatabase een melding weergegeven.

Het tariefplan voor een uitgebreide service wijzigen

Wanneer de verzender van een primaire database een aanvraag voor uitbreiding van telematicaservices naar een doeldatabase uitbreidt, kan de afzender een ander tariefplan selecteren, zodat alleen services die zijn gekoppeld aan het geselecteerde tariefplan worden uitgebreid. Hoewel apparaten in de primaire database bijvoorbeeld zijn geabonneerd op het ProPlus-tariefplan, kan de afzender ervoor kiezen om de toegang tot deze services te beperken door Base te selecteren in het Tariefplan-vervolgkeuzemenu voordat de aanvraag wordt verzonden.

Wanneer de ontvanger van de doeldatabase het verzoek om services uit te breiden van de primaire database accepteert, gaat die uit van het door de primaire database geselecteerde tariefplan en begint de facturering onmiddellijk.

Als u het tariefplan in de doeldatabase wilt wijzigen nadat u een uitgebreide service van een primaire database hebt geaccepteerd, moet de uitgebreide service worden beëindigd door de reseller en vervolgens opnieuw worden uitgebreid vanuit de primaire database onder het nieuwe tariefplan.

Een uitbreidbare service verwijderen

! BELANGRIJK: U kunt een apparaat uit de doeldatabase verwijderen nadat u een verzoek uit een primaire database hebt geaccepteerd om services uit te breiden. Als u echter een apparaat verwijdert, wordt de facturering voor het abonnement niet verwijderd. Als u facturering wilt deactiveren, moet de service worden beëindigd. Neem contact op met uw wederverkoper om een uitgebreide service te beëindigen.

1

Als u een apparaat uit een doeldatabase wilt verwijderen, gaat u terug naar de pagina Asset bewerken en klikt u op het tabblad Apparaat op de knop Verwijderen.

2

Bekijk de berichten in het dialoogvenster Apparaat verwijderen en klik op de knop Verwijderen als u klaar bent.

Een beëindigde uitgebreide service weergeven

Alleen resellers kunnen uitgebreide services op een doeldatabase beëindigen. Wanneer een uitgebreide service wordt beëindigd, wordt de facturering ook beëindigd. Nadat de reseller de service heeft beëindigd, kunnen gebruikers in de doeldatabase services bekijken die zijn beëindigd door deze stappen te volgen.

1

Als u uitgebreide services wilt bekijken die zijn beëindigd, gaat u terug naar de pagina Asset bewerken en klikt u op het tabblad Uitgebreide services.

Beëindigen wordt weergegeven onder de kolom Servicestatus.